Marnick de Bat - Werken bij Syndus

Marnick de Bat

Manager Engineering

Na zijn MBO-opleiding Werktuigbouwkunde start Marnick bij Ferris. Al tijdens de sollicitatiegesprekken komt het carrièreperspectief uitgebreid ter sprake. Nu, 10 jaar later, is Marnick nog even enthousiast over de kansen die hij krijgt. Via verschillende uitdagende, technische functies groeit hij door naar zijn huidige baan. Nog steeds krijgt hij volop kansen om zich verder te ontwikkelen. “Mooi is dat er daarnaast veel aandacht is voor een goede werk-privé balans”, vindt Marnick. “Ik heb een jong gezin en ik kan de verantwoordelijkheden op mijn werk goed combineren met aandacht voor thuis.”

Marnick start bij Ferris op de afdeling Calculatie. Terugkijkend realiseert hij zich dat dit een goede opstap was om het bedrijf, de branche en de werkzaamheden te leren kennen. “Kort gezegd: je leert wat het kost en je leert wat het omvat. Die kennis komt me nu nog van pas.” Even leerzaam is zijn volgende functie: werkvoorbereider. Dat werk doet hij onder andere voor een belangrijk project op een grote productiesite. “Gaandeweg kreeg ik er meer werkzaamheden bij, zoals de planning en financiën. Toen de start van een nieuwe projectleider minder soepel verliep dan we verwachtten, werd mij gevraagd of ik interesse had in die functie. Ik realiseerde me dat ik vrij jong was voor zo’n stap, maar greep de kans. Er werd een opstapfunctie voor me gecreëerd als junior projectleider, zodat ik in de nieuwe rol kon groeien. Binnen een aantal jaren draaide ik vrijwel alle grote projecten.”

''Ik wilde me verder ontwikkelen''

Ongeveer zes jaar werkt Marnick als projectleider. Daar leert hij veel over de verschillende projecten, maar ook over zichzelf. Hij realiseert zich dat hij de omgang met collega’s en klanten een steeds leuker onderdeel van zijn werk vindt. “Door projecten in Gent, Antwerpen en Rotterdam leerde ik goed dat een andere cultuur een andere klantbenadering vergt. Ik leerde klanten ‘lezen’ en vond dat leuk. In een gesprek met de directeur heb ik aangegeven dat ik me verder wilde ontwikkelen in de omgang met mensen; daar liggen mijn kwaliteiten en daar haal ik energie uit. Ik kreeg de kans om als manager Engineering de volgende stap in mijn carrière te maken.”

De afdeling Engineering telt inmiddels 9 mensen. Ferris groeit en Engineering krijgt een steeds belangrijker rol. “Wij ontwerpen tot in detail de productie- en montagepakketten. Soms zijn dit piperacks van een paar honderd ton staal, maar soms zit de complexiteit juist in de beperkte ruimte waarin iets aangepast moet worden. Vaak denk ik in een offertetraject al mee. Daarin zit direct ons commitment om ook daadwerkelijk die kostprijs te halen. Wat ik mooi vind, is dat we binnen Ferris sterk sturen op samen de klus klaren. Ook op mijn afdeling: iedereen heeft veel vrijheid en we zijn samen verantwoordelijk. Samen met mijn collega’s streef ik ernaar om continu meerwaarde te bieden. Bijvoorbeeld door de planning of het budget te halen, door een slimme optimalisatie of innovatieve constructie waardoor de bouwprijs daalt.”

“Laatst gaf ik voorlichting op mijn oude MBO-school.”

Naast zijn werk intern, kijkt Marnick nadrukkelijk naar buiten. Zo is hij actief betrokken bij de werving van nieuwe collega’s. “Laatst nog was ik op mijn oude MBO-school voor een voorlichting aan een MBO/HBO combiklas. We hadden onze nieuwe 3D-scanner meegenomen, zodat studenten daarmee konden kennismaken. Mijn boodschap aan jongeren is duidelijk. Als je een doener bent, van techniek houdt en vooruit wil, dan zit je bij ons op je plaats. Je krijgt alle kansen om je te ontwikkelen op een manier die bij je past. En dat ook nog eens binnen een hecht team, waarin iedereen altijd bereid is om je te helpen.”