Mark Otterloo - Werken bij Syndus

Mark Otterloo

Tekenaar

Natuurlijk moet je nauwkeurig zijn als je als tekenaar bij Konstruktis aan de slag bent. Dat Mark over die kwaliteit beschikt, heeft hij in de afgelopen jaren wel bewezen. Ongetwijfeld komt die eigenschap hem ook thuis van pas, als hij in de keuken van zijn jaren dertig huis aan de slag gaat met een nieuw recept. Koken is één van zijn hobby’s, net als fietsen en het welverdiende pintje na afloop. Teamwork ligt hem en bij Konstruktis is het team zo samengesteld dat iedereen elkaar op een goede manier aanvult. “We hebben allemaal onze eigen kwaliteiten en werken heel prettig samen.”

De tijd gaat snel als je het naar je zin hebt. Dat geldt ook voor Mark. Hij werkt al 27 jaar bij Syndus Group en is vrijwel vanaf de start van Konstruktis bij dit ingenieursbureau aan de slag. Op weg daar naartoe doorliep hij verschillende functies. “Na de LTS ben ik naar de bedrijfsschool gegaan, destijds een initiatief van meerdere lokale metaal- en constructiebedrijven. Toen ik dat had afgerond, stroomde ik als constructiebankwerker in bij Ferris. Gelijktijdig heb ik de avondopleiding MBO constructie- en apparatenbouw gedaan. Daarna werd ik werkvoorbereider. Toen er op eens vacature was voor tekenaar heb ik intern gesolliciteerd. Dat was opnieuw een mooie stap in mijn carrière. Dat is in mijn ogen kenmerkend voor Syndus Group: als je ambities hebt, word je geholpen om die te bereiken.”

Een pittige tijd brak voor Mark aan toen hij besloot alsnog een HBO-opleiding tekenaar-constructeur te doen; een avondopleiding in Utrecht. “Ik was net vader geworden van mijn oudste dochter en dit vergde natuurlijk veel zelfstudie. Na twintig jaar vrijwel geen opleiding te hebben gedaan, was dat best even wennen. Toch ben ik blij dat ik het gedaan heb.”

''Wie denkt dat ik hele dagen achter een tekenprogramma zit, heeft het mis.''

De start van Konstruktis, hét ingenieursbureau binnen Syndus Group, maakte een nieuwe stap voor Mark mogelijk. Als tekenaar is hij hier niet langer alleen voor Ferris aan de slag, maar voor de opdrachtgevers van binnen én buiten Syndus Group. Zo tekende hij onder andere aan een winterkering voor een strandpaviljoen, het nieuwe stadion van profvoetbalclub AZ en de nieuwbouw van het kantoor van Syndus Group in Terneuzen. “Het startpunt van mijn werk is vaak de bestektekening van de opdrachtgever. Onze constructeur maakt vervolgens de krachtberekeningen en dan ga ik aan de slag met de detailtekeningen. Wie denkt dat ik hele dagen achter een tekenprogramma zit, heeft het mis. Het gebeurt regelmatig dat ik -vaak samen met een collega – ter plaatse metingen ga doen met onze 3D scanner. Ook neem ik regelmatig deel aan vergaderingen met onze opdrachtgevers.”

De uitdaging in zijn werk als tekenaar is volgens Mark dat je altijd scherp moet zijn. “Ik blijf mezelf controleren, ondanks alle jaren ervaring.” Verder is het in zijn ogen belangrijk dat je openstaat voor nieuwe ontwikkelingen. “Je moet willen meegaan met de tijd, want er komen regelmatig nieuwe programma’s en producten op de markt. Wil je daarvoor een training of cursus doen, dan is dat altijd bespreekbaar.”

Over de groeiambities van Syndus Group en Konstruktis is Mark enthousiast “Ik vind het een mooie vooruitgang. Het is fijn dat de sfeer enorm collegiaal is en blijft. Zo hebben we een actieve personeelsvereniging. Ze organiseren veel leuke activiteiten zoals concerten, voetbal of Formule 1 wedstrijden bezoeken en kookworkshops.” Vooral die laatste activiteit valt bij Mark in de smaak. Als hobbykok is hij regelmatig met potten en pannen in de weer, voor zijn vrouw en twee dochters en voor vrienden en kennissen. Zijn toprecept is een vispannetje. Al heel veel mensen hebben bij hem naar dat recept lopen vissen.