Elton Bajrami - Werken bij Syndus

Elton Bajrami

kunststof pijpfitter

Elton verhuisde ruim 16 jaar geleden voor de liefde van Duitsland naar Nederland. Hij was van beroep schilder, maar ging al snel aan de slag als kunststof pijpfitter. ‘’Via mijn schoonvader kon ik aan het werk bij Amerplastics, hij was ook pijpfitter. Ik liep een aantal maanden mee en zo leerde ik alle kneepjes van het vak kennen.’’ Dat ging Elton redelijk makkelijk af. Hij had in begin wel moeite met de taal en ging daarom het eerste jaar veel naar school om de Nederlandse taal te leren.

‘’Als pijpfitter moet je tekeningen kunnen lezen en interpreteren.''

Begeleiding

Nu bijna 17 jaar later leidt Elton samen met een collega zelf nieuwe medewerkers op. Zo leert Elton de pijpfitters de basisprincipes van het vak. ‘’Als pijpfitter moet je tekeningen kunnen lezen en interpreteren. In het begin is dat best lastig, maar dat is een kwestie van heel veel doen en doorzetten. De tekeningen zijn altijd verschillend. Diverse soorten stoffen, zoals olie, kunststof of gas, wat door een leiding gaat, bepaalt de diameter en het materiaal van de leiding. ”Het is dus specifiek werk waar veel denkwerk aan te pas komt.’’ Het maken van segmentbochten is Eltons grootste uitdaging en maakt hij het liefst.

''Het is dus specifiek werk waar veel denkwerk aan te pas komt.’’

Pijpfitter in de praktijk

Elton werkt op dit moment in de vaste werkplaats van Amerplastics. Maar een pijpfitter kan evengoed projectmatig op locatie bij een klant of opdrachtgever werkzaam zijn. ‘’Ik vind het prettig om in de werkplaats te werken, maar er zijn genoeg collega’s die liever buiten bezig zijn. Zoals de petrochemiefabrieken of zelfs offshore. Die mogelijkheid is er.”